• zolotoe-pero.com
 • Főoldal Tudásközpont Hogyan válasszunk hegesztőgépet?

  Hogyan válasszunk hegesztőgépet?

   

  Hogyan vegyünk hegesztőgépet?

  Sokszor találkoztam ezzel a kérdéssel, ezért inkább összefoglalok pár általános tanácsot azoknak, akik bele szeretnének vágni tanulmányok nélkül az alkotásba.

  Először is pár általános szó az ügyről! A hegesztéstől nem kell félni, valójában veszélytelenebb, mint egy sarokköszörű vagy egy láncfűrész, és még csak nem is olyan hangos! Hegeszteni könnyű, de jól hegeszteni nem az, szóval ha nincs gyakorlatunk, ne hegesszük olyat ami bárki életét veszélyeztetni tudná!

  Na de most a lényeg: mit válasszunk!?

  Legjobb ha végig gondoljuk, eddig milyen feladatra lett volna igényünk, vagy mi az amit tervezünk csinálni a jövőben. Ezzel így eldönthetjük milyen hegesztési fajtát válasszunk és főleg milyen teljesítményben.

  És mi a választék?

  Létezik a bevonatos pálcával végzett hegesztés (MMA). Lényege, hogy egy 25-35 centi hosszú, bevonattal ellátott fémpálca megolvasztásával kötjük össze az anyagokat, villamos ív segítségével.

  Hátránya:
  -Nem könnyű szépen hegeszteni mivel az olvadt anyagot salak borítja, így csak a gyakorlat vezeti a kezünket. Nincs mit tenni, gyakorolni kell!
  -Igazán vékony (0,5-1,5mm) lemezeket nem könnyű vagy inkább lehetetlen hegeszteni.

  Nagy előnye:
  -Hozzá tartozó gép olcsó, kezelése egyszerű,
  -Hegesztő anyag olcsón beszerezhető szinte bármilyen feladathoz, és az sem baj ha alumínium, réz, rozsdamentes, öntvény, hőálló, extra kemény, kopásálló.
  -Univerzális mindenes, legtöbben ezt választják akik a ház körül dolgoznak.

  Íme a felhozatal: https://www.szikraszerszam.hu/hegesztes/mma-hegesztogepek

   

  Egy másik módszer az AVI (TIG) hegesztés. Az eljárás módszere, hogy a pisztolyból áramló nemes védőgázban (argon) ívet gyújtunk, egy volfram elektróda és az alapanyag között. Néha csak összeolvasztjuk az anyagot, néha meg hegesztőhuzalt adagolunk hozzá a másik kezünkkel. Aki ismeri, annak a klasszikus lánghegesztéshez tudom hasonlítani, de annál egy kicsivel ügyesebb kezeket kíván.

  Hátrányai:
  -A védőgáz gáz költséges, a hegesztés lassú,
  -Igazán jó munkához, valamint alumínium hegesztéshez drága berendezés kell,
  -Kis huzat is gondot okoz a hegesztésben.
  -Gyakorlatot igényel.

  Előnyei:
  -Már olcsóbb inverterek is alkalmasak acél és rozsdamentes hegesztéshez,
  -Szép, sőt nagyon szép a varrat, gyakran semmi utólagos megmunkálást nem igényel,
  -Nem utolsó sorban könnyű megtanulni!
  -Víz és gázszerelő szakmát leszámítva kizárólag ezt a módszert használják gáz és folyadék-tömör hegesztésekhez.

  Válogathatunk itt: https://szikraszerszam.hu/hegesztes/avitig-hegesztogepek

   

  Manapság egyre jobban teret hódít  már háztáji felhasználásra a védőgázas fogyóelektródás hegesztés (MIG vagy MAG) amit sokan csak "CO" hegesztésként ismernek. Ez most a legfelkapottabb kategória, mert a mostani inverteres gépek már eleve tudnak még bevont elektródával is (MMA) hegeszteni, sőt néha AVI hegeszteni is!

  Itt is szintén a pisztolyból áramló védőgázban (CO2, argon vagy keverékek) gyújtjuk meg az ívet az elektróda és az alap fém között. Az elektróda az a huzal amit a felületre olvasztunk, ezért fogy. Ezt egy kis görgős szerkezet tolja előre a hegesztőgép belsejében. 
  Különleges esete a porbelesnek hívott, esetleg töltőhuzalos(?) hegesztés illetve gépei. Gyakran ezzel lehet legjobban lukra futni, mert a nagyáruházakban árult "egy hurkapálcás" bazári gagyi és a hozzá adott hulladék huzal az élet legnagyobb szívását garantálja az embernek! Ellenben egy inverteres áramforrás, korrekt előtolóval profit csinálhat majd mindenkiből.

  Külön pontot érdemelne a gáz nélküli porbeles huzalos eljárás. Sajnos nagyon sokat ártott a technikának hogy nagyáruházak polcain jelent meg először vállalhatatlan minőségű gépek és bóvli huzalok formájában. A közvélekedéssel ellentétben igen is ez egy jól használható eljárás és eléri a hagyományos módszerek minőségét, sőt jobbára meg sem lehet különböztetni a varratot tőlük csak nagyon szakavatott szemmel.
  A lényege: Egy olyan huzalt használunk hegesztéshez ami valójában egy cső, minek belsejében hasonló por van mint a bevonatos elektródák külső burkolta. Hegeszteni pontosan úgy kell ahogy gézvédelem esetén, jobbára észre sem lehet venni a keletkező csekély mennyiségű salakot. A salak ideálisan egy vékony porszerű -néha szilárdabb- bevonat. A módszer előnye hogy nem érzékeny az időjárás viszontagságaira, nem rontja a szél a varrat védelmét. Sajnos jelenleg csak acél alapanyagra érhető el ez az eljárás, szerkezeti anyagokhoz vagy kemény felrakó hegesztéshez, azonban rozsdamentes csak a nagyipar kiváltsága, alu és más fémekhez pedig nem létezik még.

  Hátránya:
  -Különleges anyagok 5 vagy inkább 15 kilójával beszerezhetőek, így költséges, a hozzá való gázról nem is beszélve.
  -Hegesztőgép is a költségesebb kategóriába tartozik.
  -Szélben nem használható biztonsággal, a porbeles gáznélküli speciális anyagokat leszámítva.

  Előnye:
  -Hegesztés gyors, költséghatékony
  -Kis ügyességgel jó minőségben készíthető varrat, akár vékony akár vastag anyagokon.

  Kínálat ebben a témában: https://szikraszerszam.hu/hegesztes/migmag-hegesztogepek

   

  Ha már kiválasztottuk milyen fajta hegesztéssel próbálkoznánk, el kell döntenünk milyen teljesítményt, milyen áramforrásról szeretnénk használni. Az áramforrás egyszerűbb:

  Mi áll rendelkezése ahol dolgozunk?!

  Egy fázis azaz 230V és 16A, ebben az esetben MMA módszerrel max. 145A tudunk elérni ehhez 3,2 elektróda és 6 mm anyagvastagság lehetséges. AVI és MIG módszerekkel 200A-t érhetünk el 5 talán 7 mm anyagvastagság mellett.

  Ha van lehetőség, kereshetünk 3 fázisú azaz 400V-os berendezéseket, igaz ezek költségesebbek, de a hálózat ingadozásának, biztosíték tűrőképességének, és hosszabbítók gyengeségének kevésbé vannak kiszolgáltatva.

  Ha bajunk van a hálózattal, csodát ne várjunk, alap dolgokra leszünk képesek, ezen csak sok pénz elégetésével, drága nyugati masinák segítségével lehetünk úrrá.
  Ha ilyen gondja van, keressen minket telefonon hogy megfelelőt ajánlhassunk!

  Az a csodás generátor:
  Sokszor keresnek azzal hogy lehetetlen helyen kell hegesztéshez folyamodni és szeretnék ezt áramfejlesztővel megoldani. Ez egy igen ingoványos terület! Miért? A hegesztéshez sok áram kell ezért nagy és drága generátorokra van szükség, azokból is inkább az elektronikusan szabályozott AVR típusokra.
  De(!) az sem árt ha hegesztőgépünk biztosan alkalmas generátoros üzemre, beépítették azt a védő áramkört ami megvédi az előforduló feszültségingadozásoktól! Ez ügyben inkább kérjen szaktanácsot: 0630/281 20 40 vagy szikra@szikrahegesztes.hu


  És a márka.
  Ezzel foglalkoznak az emberek legtöbbet, pedig akik ezen még vitatkoznak, azok számára ez nem is annyira fontos. Sikeresen dolgozhatunk olcsó gépekkel is és kontárkodhatunk drágával.

  Olcsó gép előnye, hogy ha csak néha dolgozunk, vagy rájövünk nem nekünk való ez a móka, nem költöttünk rá sok pénzt.

  Nagy márkák előnye, hogy kevesebb problémával találkozunk, úgy mint áramellátás, teljesítmény gondok, szervizelés. Ennek akkor van igazi szerepe ha sokat hegesztünk vagy nehezebben megoldható munkánk van.

  Persze mindig vannak önjelölt szakértők, akik tudni vélik, hogy ez vagy az a márka használhatatlan vagy épp tuti választás. Be kell vallanunk mint kereskedő és gyakorló hegesztő még mi is belefutunk válallhatalan típusokba, vagy hétfői gyártmányokba. Ha egy géphez adnak 2 év garanciát, a gyártó nem tavaly kezdett akkor ez egy biztos ajánlólevél. Mindig jusson eszünkbe ha egy megdöbbentően jó ajánlattal találkozunk: Ha valami túl szép hogy igaz legyen, szinte biztos hogy nem igaz és ez igaz a hegesztőgépekre is.

  A tudomány mai állás szerint érdemes kerülni a garázsból árult, zsibin, bolhapiacon árult, de főleg a ciril feliratos "Made in Russia" gépeket. Ezek fű alatt importált gépek, amiknél hagyján hogy semmiféle garancia, támogatás nincs, de ahogy hirdetésekből vagy az adatok leírásából kiderül hozzáértés is hiányzik. Ha olyat látunk hogy 230V-os betáplálás mellet 250A vagy még több (!) hegesztőáramot tud egy gép, nagyokat kacagva lépjünk tovább. 
  Ezek a gépek Kínában készülnek és tulajdonképpen gyártási selejtek amiket az eredeti megrendelő nem vett át de ledarálni sem akarták. A belsejükben egy átlagos gép alkatrészei vannak 150 max 200 A-es teljesítménnyel, ami csak az átfestés, átmatricázás után lesz 250-300A-es -papíron.

  Egy biztos, a jó gép rengeteg bosszússágtól tud megkímélni minket!

  Kezdetnek ajánlatos körbenézni főoldalunkon,

  ahol minden újdonság megtalálható:

  http://www.szikrahegesztes.hu/

   

  Webáruházunkat pedig ezen a linken érhetik el:

  https://szikraszerszam.hu/

 • стена плача онлайн
 • стена плача записка онлайн
 • Akciós termékek

  Több funkciós gépek akciója

  Részletek


  Plazmavágó gépek akciója

  Részletek


  MMA gépek akciója

  Részletek


  MIG/MAG gépek akciója

  Részletek


  AVI gépek akciója

  Részletek


  Iweld plazmavágó gépek

  Részletek


  Stürmer fémipari gépek akciója!

  Részletek


  Új frisslevegős pajzs az Optimumnál

  Extra nagy látómező, extra nagy védelem Az extra nagy kedvezmény pedig 2019. dec. 20-ig érvényes!

  Részletek


  Iweld Panther automata hegesztőpajzs akcióban

  Részletek


  Frisslevegős pajzsok akcióban

  Részletek


  Varstroj Varmig akció!

  A Varmig Supermig és Profimig két-két gépe most akciónkban!

  Részletek


  Csőcsiszoló akció

  Holzmann RSG 760 csőcsiszoló

  Részletek


  Ne szívja mellre!

  SmartMaster elszívó az okos mestereknek, akik tudják hogy nem kell mindent mellre szívni!

  Részletek


  AluForr termékek kedvező áron

  Alumínium forrasztás anyagai kedvező áron.

  Részletek


  Telwin Maxima akció!

  Részletek


  Weldas Arc Knight akció

  Részletek


  Superweld letapadásgátlók

  Szilikonmentes letapadást gátló spray és folyadék

  Részletek


  Bimetál fűrészszalagok akcióban

  Legnépszerűbb, univerzális szalagunk most tavaszi akcióban!

  Részletek


  Mágnestalpas fúrógépek akcióban!

  Részletek


  Lejárt akciók

  Részletek